Som stuggäst debiteras man för el och värme efter vistelsen, och i dessa tider kan priset på el variera en hel del. Men trots det kan man ha en mysig stugsemester även under höst och vinter. Det gäller bara att vara lite extra uppmärksam på förbrukningen av el och värme.
Vi har samlat några tips på saker som alla bör tänka på för att spara energi, bidra till att säkra elförsörjningen och inte minst få en lägre elräkning efter avslutad vistelse.
1) Sänk värmen
Ta med en extra varm tröja och en filt – det är mycket mysigare att ligga på soffan under en härlig filt.
2) Begränsa användningen av varmvatten
Ta lite kortare duschar än du är van vid och prova att sänka temperaturen på badvattnet lite. Det sägs att ett kallt dopp är hälsosamt!
3) Tvätta kläder på lägre temperatur
De flesta kläder kan tvättas rena i temperaturer ner till 30 grader, med undantag för underkläder och handdukar osv. som bör tvättas i 60 grader för att få bort bakterier. När du har tvättat kan du hänga kläderna på tork utomhus, i stället för att använda torktumlaren.
4) Spara på elen
Stäng av apparater när de inte används, helst med strömbrytaren, så att de inte drar el i stand-by-läge. Släck onödig belysning i de rum du inte vistas i – tänd mysiga stearinljus i stället.
Tänk på att golvvärme, värmepumpar, avloppspumpar osv. inte får stängas av eftersom det kan ta flera timmar innan de kommer i gång när de sätts på igen.
5) Laga mat på låg temperatur
Du kan utnyttja ugnens för- och eftervärme. Sätt in maten i den kalla ugnen och stäng av den i 5–10 minuter innan maten är klar. Utnyttja också eftervärmen på vanliga på plattor genom att stänga av dem några minuter innan maten är klar.
6) Övriga elapparater
Vitvaror som ska värma upp (något) drar mycket el. Det är därför alltid bra att minska användningen av till exempel torktumlare, strykjärn, vattenkokare, hårtork osv.
Ta semester från vardagsförbrukningen och kom ihåg att det för tillfället kostar lite extra. Men viktigast av allt – njut av semestern med dina nära och kära. Det är nämligen först och främst det som gör semestern speciell.
Ha en riktigt bra stugsemester.